Måleri

 Måleri

 Att måla om kan ge ett lyft till ditt hem. Oavsett om det gäller en sliten fasad som behöver fräschas upp, ett vardagsrum som ska få en ny färgton eller ett staket som äntligen ska bli vitt. Vissa väljer att själva genomföra mindre måleriprojekt hemma, men för större projekt eller om du känner dig osäker på din egen förmåga med pensel och roller så kan ett bättre alternativ vara att anlita en målerifirma.

Normalt kostar det mellan 350-500 kr/timmen att anlita en målare (30% av priset efter ROT-avdraget). På en timme hinner en målare med ca 2-4 kvadratmeter vanlig fasad, vilket ger ett ungefärligt pris på 75-250 kr/kvadratmeter fasad efter ROT-avdrag.

 

Här är en övergripande lista på de vanligaste typerna av jobb

Brandskyddsmålning

Dekorationsmålning

Epoxymålning

Fasadmålning

Nymålning

Olika former av blästring

Spackling

Tapetsering (riva tapet, förarbete tapetsering etc)

Vävsättning

Underhåll/reparation inomhus

 

 

 

Vad kostar det att måla ett hus?

 Envåningshus på 150 kvadratmeter utan fönstermålning med liggande träpanel.

  • Steg ett är att tvätta fasaden.
  • Steg två är att maskera känsliga delar som lampor eller trall.
  • Steg tre, måla takfot, foder, panel med mera.
  • Sista steget är att städa undan.

Pris: ca. 55 000 innan Rot-avdrag

Material + 8500

Rot-avdrag - 16 500

Att betala: 47 000 inkl. moms efter Rot-avdrag

 

Vad kostar det att måla ett rum inomhus?

Rum på 10 kvadratmeter med lister,snickerier och ett fönster.

  • Steg ett är att maskera och täcka rummet.
  • Steg två är att spackla håligheter och andra ojämnheter.
  • Steg tre, måla tak, fönster, lister och foder.
  • Sista steget är att måla alla väggar.

Pris: ca. 10 000 innan Rot-avdrag

Material + 2500

Rot-avdrag - 3000

Att betala: 8500 inkl. moms efter Rot-avdrag

Hur många timmar tar det?

Hur lång tid det tar beror på hur stor yta som ska målas och vilken färg som används. 2 – 4 kvadratmeter per timme är det ungefärliga tidsintervallet som det kommer att ta. För att då räkna ut hur många kvadratmeter det blir att måla så tar man längden på varje sida och multiplicerar med höjden för att få fram den totala ytan. Sedan gör man samma sak med fönster och andra ytor som inte ska målas och drar av det. Går man så på varje sida får man ett ungefärligt mått på hur många kvadratmeter som ska målas. Skillnaden i antal timmar beror på hur många lager färg som behövs; fler lager innebär då att det tar längre tid.

Övriga kostnader

Vad gäller att anlita en målarfirma så är det timpenningen som är den stora faktorn. Övriga kostnader, det vill säga kostnader för material och eventuellt också resekostnader är där en mindre del av slutsumman. Den stora materialkostnaden är målarfärg, som man då normalt köper själv. Men här är det bra att ta hjälp av den målerifirma som man tänker anlita och fråga dem om råd vilken eller vilka färger som ska användas. Ofta rekommenderar målare akrylatfärg, som är betydligt dyrare än slamfärg som Falu rödfärg. Inte för att de vill att du ska behöva betala mer utan för att det är en färg som håller länge, behåller sin lyster och skyddar fasaden på ett bra sätt.