Bonsai verktyg Ryuga -

Julpris 

Julpris till 24.12.2017

20% rabatt

 

 • Bonsai verktyg Ryuga - Julpris 3

  Laderväska för verktyg
  Klottång ´halv-runda´ 210mm
  Konkavtång 203mm
  Sax 3i1 201mm
  Kniv 160mm
  Kokosnöt kvast 160mm

  Pris : 1680 sek
  Rabat - 336 sek

  Jul pris : 1344 sek

 • Bonsai verktyg Ryuga - Julpris 4

  Laderväska för verktyg
  Klottång ´halv-runda´ 179mm
  Konkavtång 179mm
  Sax 201 mm
  Trädavbitare 180mm
  Kokosnöt kvast 160mm
  Kniv 160mm

  Pris : 1880 sek
  Rabat - 376 sek

  Jul pris : 1504 sek

 • Bonsai verktyg Ryuga - Julpris 5

  Laderväska för verktyg
  Klottång ´halv-runda´ 210mm
  Konkavtång 203mm
  Sax 179mm
  Sax 201mm
  Trädavbitare 208mm
  Jintång 208mm

  Pris : 2690 sek
  Rabat - 538 sek

  Jul pris : 2152 sek

 • Bonsai verktyg Ryuga - Julpris 1

  Laderväska för verktyg
  Klottång 179 mm
  Konkavtång 170mm
  Sax 3i1 201 mm
  Rotraka en krok 230mm
  Kniv 160 mm

  Pris : 1599 sek
  Rabat - 318 sek

  Jul pris : 1281 sek

 • Bonsai verktyg Ryuga - Julpris 2

  Bild 2 - Laderväska för verktyg
  Klottång ´halv-runda´ 179mm
  Rundad konkavtång 180mm
  Sax 179 mm
  Trädavbitare 180mm
  Kokosnöt kvast 160mm
  Rotraka två krokar 230mm

  Pris : 1939 sek
  Rabat - 386 sek

  Jul pris : 1553 sek

Sverige Bonsai by Ales Kurcinik

Bonsai Artist Ales Kurcinik

En bonsaimästare i de värmländska skogarna

Ales Kurcinik.
 

Redan som fjortonåring i lilla den tjeckiska staden Semily drömde Ales Kurcinik om att bli bonsaimästare. Han ville ta in skogens lugn till lägenheten i höghuset där han bodde som barn. Föga anade han kanske att hans dröm skulle bli verklighet, på Södra Ullvetterns Gård, i Sverige.

Ales Kurcinik är 33 år och arbetar i skogen på Soonrich Skogsvård AB på Södra Ullvetterns Gård. Där har han naturlig tillgång till bonsaimaterial, tall, gran och en och annan bok och björk formas till vackra bonsaiträd av Ales. Ales berättar med stor entusiasm om ett bonsaiträds form, hur viktig trådlindningen är och vilka framtidsplaner han har för att sprida kunskapen om bonsaiträd.

 

Ales och hans läromästare Nobuichi Urushibata.Ales certifikat signerat av den japanska bonsaimästaren Nobuichi Urushibata.

När Ales hamnade på Södra Ullvetterns Gård fick han möjlighet att utbilda sig på International Bonsai School Taicho-en i Japan. Där gick han i lära hos Bonsaimaster Nobuichi Urushibata och träffade en av Europas bästa bonsaimästare, Manuel German, som blev en ovärdelig vän under studierna i Japan.

 

Invigning av ny lokal
På Södra Ullvetterns Gård har Ales, med Laila Blomqvists hjälp, startat upp en kurs i att skapa bonsaiträd och har i dagsläget två entusiastiska kursdeltagare. Framåt sommaren kommer verksamheten att kunna breddas då en ny lokal för kurser och utställningar invigs av Ales vän och förebild, bonsaimästaren Manuel German. Den nya lokalen kommer att finnas i Gelleråsen, strax norr om Karlskoga. På sikt vill Ales bilda en lokal förening och ser framför sig hur bonsaiträd skulle kunna bidra till kreativitet och harmoni på exempelvis olika vårdinrättningar.
Ales är noga med att poängtera att han lär ut den japanska bonsaistilen som är striktare än den europeiska. När Ales börjar med en bonsai studerar han den noga och letar efter dess naturliga ”kropp” som sedan under flera år formas till ett vackert bonsaiträd. Enligt Ales har bonsaiträd också olika årstider och just nu väntar många av hans kreationer i trädgården på Södra Ullvetterns Gård på den riktiga vårvärmen.

Här pågår trådlindning med kursdeltagare.

 

3-timmars workshops till 1-års utbildning
Medan planeringen för nya lokalen och fler kurser fortskrider förbereder Ales också bonsaiträd till en stor europeisk utställning. Han visar de för mig innan jag avslutar besöket på gården och det är lätt att imponeras av mästerverken skapade av livslevande träd. Ales entusiam smittar och jag lyssnar hänfört när han berättar om sitt vackraste bonsaiträd som just nu är vårlikt utsmyckat med tussilagon och som till sommaren ska smyckas med miniatyrmänniskor och -byggnader och en damm, allt enligt japansk tradiotion.
Snart kan man se några av Ales vackra bonsaiträd på kafé Frasigt i Karlstad och den som är intresserad av bonsaiträd kan boka allt från workshops på 3-timmar till en utbildning under ett helt år. Kanske vill du se ditt alldeles egna bonsaiträd växa från frö till träd och sedan forma det utifrån din egen vision under proffessionell handledning av vår egen värmländska bonsaimästare Ales Kurcinik.

Tips från Ales till dig som köper en bonsai i butik!

Det är egentligen inte en bonsai utan ett bonsaimaterial du köper. Du skapar en bonsai genom att årligen arbeta med växten, exempelvis beskära nya skott. Kom också ihåg att byta jord varannat år.
Vill du veta mer om bonsai!
Kontakta Ales via sverigebonsai@gmail.com eller följ Sverige Bonsai på facebook.

Text: Nina Simonen. Foto: Privata